20 Kasım 2011 Pazar

Icki ve insallah...

Herkes soruyor: Katar'da icki icmek yasak mi ? Soruyu nasil aldiginiza ve size bagli kolay bir cevabi var aslinda : Evet Katar'da icki icebiliyorsunuz ancak -bu bizdeki ifadesiyle- kamusal alanlarda degil. Yani bu su demek: Sokakta yürürken içkili bir restoran-bar goremiyorsunuz yada herhangi bir acik mekanda icki icemiyorsunuz. Bir yabanci olarak ickiyi ancak evinizde ve\veya otel-klup restoran yada barlarinda icebiliyorsunuz. Icki, kosebasindaki markette satilmiyor. Almak icin çalıştığınız şirketten alacağınız ozel bir izniniz olmasi gerekiyor ve ickiyi baskent Doha'da devletin kontrolunde olan bir tane Icki Magazasi (Liquor Shop) var oradan satin alabiliyorsunuz. Bu arada magazada 'raki ' da var. Yani icki Katar'da yasayan yabancilar icin gundelik hayatta var ancak hayatin dogal bir parcasi degil. Elbetteki Katarlilar icin icki yasak.

Musluman bir cografyada yasiyorsan "insallah" gundelik hayatta cok karsilastigin bir ifade. Turkiyede de gunluk hayatin icerisinde olan ve benim çok severek kullandigim bir  sozcuktur aslinda.  Ne anlam yuklerseniz yukleyin ama insallahi kullanarak 'umarim' demeye getiririz. Hani olmazsa,yapamazsak onceden bir kulp bulmus olmak icin kullaniriz genelde.Ama olması için ugraşırız, didiniriz. Katar'da ise durum farkli. Insallah daha cok yapilmasi umulmayan durumlarda kullaniliyor.Yanı negatif ve hatta alaycı bir anlam yüklü. Ozellikle uzun zamandir Katarda yasayan yabancilar özellikle alayci anlamini hissettirerek insallahi fazlasiyla kullaniyorlar. Gundelilk hayatta kurallar ve duzen daha yeni yeni oturdugu icin mesela arabanin muayenesini yaptiracagim yerin acilma saatini sordugumda ' insallah saat 07.00 de acilir ' gibi yanitlar gelebiliyor ama tıpış tıpış alışıyorsunuz.

Kısaca bugune kadar gecirdiğimiz Katardaki hayatimiz bizde stres yaratmiyor ; kosturma ve panik hali icerisinde gunumuzu gecirmiyoruz ve burayı seviyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder