23 Aralık 2012 Pazar

Katar'da 1.5 yil


Zaman ucarak geciyor istesenizde istemesenizde...Dolayisi ile elimizde olmayan bir kontrol icerisinde yasiyoruz.Katar'a tasinali yaklasik 1,5 yil olmus. Nasil gecti, ne yaptik, ne ettik gercekten geriye donup baktigimizda pek anlamiyoruz.

Aylardan 2012 Aralik ve bir haftaya kadar bir yil daha devriliyor. Tahmin edeceginiz gibi Katar geleneksel olarak yeni yil kutlamasi yapmiyor ancak butun alisveris merkezleri, oteller, magazalar isil isil ve susler icerisinde. Garip ama gercek.Yerlesik nufusunun yaridan fazlasi musluman olmayan ama musluman bir ulkenin toplumsal dinamikleri boyle calisiyor. Oteller Noel ve yeni yil aktiviteleri ile dolu.Dolayisi ile hem Noel hem yeni yil bir sekilde kutlaniyor. Gunluk hayatin icerisinde olmadiginiz zaman disaridan anlamasi zor geliyor ama komik bir paradoks aslinda bu. Katar Milli Gunu'de 18 Aralik oldugu icin Aralik ayinin son 2 haftasi tam bir kutlama donemi olarak geciyor. Her taraf isil isil ve beyaz bordo renkli Katar bayraklari ile dolu.18 Aralikta bende arabama Katar bayragi taktigimi soylemeliyim.
Katarin son yillardaki gelisimi ve gerek bolgede gerek dunyada artan onemi ve populerligi tamamen mevcut Emir alisilmis Arap yonetimlerinde pek fazla gorulmeyen vizyonerligi ve planlamadaki basarisindan kaynaklaniyor.Dolayisi ile toplum Emir Seyh Hamad Bin Khalifa Al Thani'ye gercekten cok sey borclu.

Katar benim hayatimda farkli damak zevklerinide beraberinde getirdi.Hint mutfagi ile aram her ne kadar cok uzak olmasada artik iyice yakinlasti mesela...Baharat zaten cok severdim ancak simdi yogun seviyorum ozellikle aci biberleri..Lubnan mutfaginin ne kadar zengin ve aslinda bizim Antakya-Hatay ve belkide biraz Antep mutfaginin bir ornegi oldugunu ogrendim.Ancak cok enteresan olan bir durum var Katarda: Kebap kulturu elbette var fakat kebap bizdeki usul ile yani farkli yogurulmus koftelerden degil yanlizca farkli pisirilmis etlerden olusuyor.Dolayisi ile cesit az.Ve bana gore en buyuk eksiklik dogru duzgun lahmacun yok.Yemek kulturu yogunlukla et ve ekmek uzerine olan bir bolgede nasil lahmacun yapilmiyor anlasilir degil.Yaptigini iddia eden Turk kokenli restoranlar var ama oradakilerede lahmacun demek pek dogru degil. Donere benzeyen ancak pekde ayni olmayan birde Shwarma'miz var..
Bu arada Katar bir deniz urunleri cenneti.Yani baligi bol. Elbette bizim denizlerin baliklari ile karsilastirma yapmak insafli olmaz ama yinede Hamur baligi ( Hamour Fish), Kral baligi( King Fish ) gibi lezzetli baliklari ve harika kalamar ve jumbo karidesleri var. Petrol ve dogalgazdan once Katarin ana gelir kaynaginin balikcilik ve inci uretimi oldugunu goz onune alirsak balik cesitligini daha iyi anlariz diye dusunuyorum.

Gundelik hayatta sokak kulturu belki hava kosullarindan belki gelenek ve goreneklerden dolayi cok yogun degil. Buna ragmen disarida oldugumuz ve cok keyif aldigimiz bolgeler var. Katarda gundelik yasam evlerde geciyor. Geleneksel bir Katar evinde ' Majlis' yada bizim deyisle 'Meclis ' en onemli bolumu olusturuyor. Ozellikle Katarli ailelerin oturdugu evlerin bagimsiz villalardan olustugunu soylemekte yarar var. Bu villalarinda Batili anlayista yapilan kucuk ama cok katli olmadigini soylemek lazim. Katar aileleri genellikle genis aileler oldugu icin yasanilan evlerde cok buyuk, cok genis ve genelde iki yada uc katli oluyor.Dolayisi ile Meclis'ler ya ana binadan ayri ve onde yada bina icersinde cok genis bir alanda yer aliyor. Meclis ev erkeklerinin misafirlerini karsiladigi ve agirladigi bolum. Izzet ve ikram surekli olarak yapliyor ancak evin ozel hayatina saygidan dolayi hic bir sekilde icerideki hayata mudahale edilmiyor.Bu gelenek yalnizca Katarda degil ancak tum Korfez bolgesi ulkelerinde cok onemli ve gecerli.

2012 icin Katar'dan simdilik bu kadar...


 

1 yorum:

  1. Merhaba..7 yildan fazla suredir Katar'da yasiyorum..Bu surede edindigim Katar tecrubelerimi bir web sitesi acarak yazdim ve hala yazmaktayim...Web sitem : www.qataract.com Turkler icin Katar rehberi

    YanıtlaSil